Piócaterápia a fogászatban

FOGÍNYSORVADÁS KEZELÉSE PIÓCÁVAL

Az orvosi piócát (Hirudo medicinalis) a különböző kultúrkörökben köztudottan több ezer éve használják gyógyításra. Őseink, a nagyanyáinkkal bezárólag, magas vérnyomás esetén, visszerekre, fekélyekre maguk tették fel a piócákat, nadályokat. Nem is gondolnánk, hogy nemcsak a múltban, a népi gyógyászatban használták a gyűrűsférgekhez tartozó piócákat. Napjainkban a legmodernebb műtéti technikákkal dolgozó sebészek, nagyobb szövetátültetéseknél, súlyos sérüléseket követő rekonstrukciós műtétek után, mikrosebészeti beavatkozásokat követően piócákkal segítik, gyorsítják a szövődménymentes gyógyulási folyamatokat. 

Nem csak vérszívás

A piócákról a legtöbbünknek a vérszívás jut eszünkbe, ami a piócákra nézve csak részigazság. Sokkal fontosabb az, hogy a vérszívást megelőzően, illetve vele egyidőben a pióca az „áldozatába” engedi a nyálát, ami közel 100 gyógyhatású anyagot tartalmaz. A legismertebb ezekből a hirudin (ami véralvadásgátló hatású), de tartalmaz érzéstelenítőt (emiatt a harapás helye pillanatok alatt elzsibbad és elmúlik a minimális kezdeti fájdalom), gyulladáscsökkentő, vírus- és baktériumölő anyagokat stb.

Fogászati terápia

A piócák fogászati alkalmazása új keletű terápia. Egy különleges csőben a sorvadt ínyhez közelített pióca csakhamar (ultrahangos érzékeléssel!) megtalálja a gyulladt területet és „munkához lát”. A gazdag vérellátásnak köszönhetően 20-25 perc alatt jóllakik és magától elválik az ínytől. A leválást követően a sebből 1-2 órán keresztül még szivárog a vér. Az íny regenerációja gyakorlatilag azonnal elkezdődik. A kezelést hetente érdemes megismételni legalább 5 héten keresztül.

A piócaterápiához (hirudoterápiához) kizárólag különleges tenyészetből származó ellenőrzött piócákat használnak fel. A jóllakott piócák másfél évig (!) emésztik a felszívott vért, és azt követően még fél évig bírnak koplalni.