Jó tanácsok

Kezelés előtt és után

Tanácsok fogászati kezelés előtt

  • Ne menjünk a kezelésre éhgyomorral, szomjasan.
  • Legyünk kipihentek.
  • Ne szedjünk a kezelés előtti napon C vitamint (csökkenti az érzéstelenítő hatását).
  • Kérjünk időpont-módosítást, ha betegek vagyunk (láz, nátha, légúti betegségek), vagy ha ajakherpe-szünk van.
  • Szóljunk kezelőorvosunknak, ha valamilyen gyógyszert szedtünk, vagy ha változás állt be az egészségi állapotunkban.
  • Hölgyeknél fontos jelezni a várandósság lehetőségét, meglétét (Az első három hónapban szigorúan tilos röntgenezni!), illetve a szoptatást.
  • A fogászati kezelést megelőzően beszedett homeopátiás gyógyszerekkel sokat tehetünk magunkért (pl feszültségcsökkentés), valamint a kezelés sikeréért. Lásd a HOMEOPÁTIÁNÁL.

Idejében jelezzük, ha nem tudunk megjelenni a megbeszélt időpontban!

Tanácsok fogászati kezelés után

Általában…

Amennyiben érzéstelenítőt kaptunk, ne együnk szilárd ételt a zsibbadás elmúlásáig. Ellenkező esetben súlyos nyelv-, és lágyrész sérüléseket szerezhetünk. Folyadékot, pépes ételt fogyaszthatunk.

Homeopátiás gyógyszerszedés esetén 20 percet tanácsos várni az evéssel, ivással, dohányzással stb.

Tömések, fogpótlások átadása után…

Tartósan beragasztott fogpótlások (koronák, hidak, kombinált fogpótlások) után három órát, ideiglenes rögzítések, ideiglenes tömések („IT”) után egy órán keresztül ne étkezzünk.

Amennyiben az érzéstelenítés után kiderül, hogy mégis magas a tömésünk, koronánk, hidunk, a következő munkanapon jelentkezzünk újra a fogorvosunknál, hogy becsiszolja megfelelő magasságra. Ne számítsunk arra, hogy „bekopik” vagy, hogy megszokjuk! Az ilyen fog a túlterhelés miatt begyulladhat, megfájdulhat, vagy akár el is halhat.

Ha leesik egy ideiglenesen rögzített korona vagy híd, mihamarabb menjünk vissza a fogorvosunkhoz ismételt ragasztásért. Addig is fogsorragasztóval átmenetileg rögzíthetjük a fogpótlásunkat. Fontos tudni, hogy a lecsiszolt fogcsonk(ok) napok alatt képesek elmozdulni, és az elkészült fogmű már nem fog pontosan illeszkedni rajtuk!

Közepes, de főleg nagyobb méretű tömések után néhány napig fájhat a fogunk. Ezek a fájdalmak többnyire a fogat ért fizikai hatások természetes utóreakciója, néhány nap után lecseng. (Érzékeny személyeknél ritka esetekben 2-3 hétig is elhúzódhat). Segítségképpen fordulhatunk homeopátiás gyógyszerekhez (Lásd ott) vagy beszedhetünk egy-egy tablettát a megszokott fájdalomcsillapítónkból.
Amennyiben a fájdalom élessé válik, spontán belenyilall a fogunkba, vagy este, éjszaka jelentkezik, esetleg egyik napról a másikra érintésre érzékennyé válik a fogunk jelentkezzünk a fogorvosunknál további kezelésre.

Foghúzás vagy szájsebészeti beavatkozás után…

Foghúzás után -egy napig- szigorúan tilos öblíteni, köpni, szívogatni, nyelvvel piszkálni a sebet. Enyhe vérzés esetén igyunk egy kis vizet vagy teát. Harapjunk egy összehajtott steril gézpárnára (6x6 mull lap), és szorítsuk össze a fogainkat 5-10 percig. Ha ezek után sem áll el a vérzés hívjuk fel a rendelőt. Este nyolc után vagy hétvégén keressünk fel egy éjjel-nappali fogászati ügyeletet!

Foghúzás, szájsebészeti beavatkozás napján ne végezzünk nehéz fizikai munkát, ne emeljünk, fussunk stb., ne igyunk tömény alkoholt és kávét (Vérzést provokálhat.). A húzás területét másnap estétől kötelező óvatosan megmosni lágy sörtéjű fogkefével.

Súlyos esetekben, amikor fennáll a szövődmények esélye az orvosunk antibiotikumot ír fel. Az előírások szerint pontosan szedjük, ne hagyjuk hamarabb abba, mégha tünetmentesek is vagyunk. Antibiotikumokra rezisztens baktériumfajok létrejöttét segítjük!

Az antibiotikumok mellé mindig szedjünk baktériumkészítményeket, amelyek megvédik a bélflóránkat, illetve segítenek visszatelepíteni a természetes bélbaktériumainkat. Olyan terméket válasszunk, ami tartalmaz Bifidobaktériumot és Lactobaccilust. (Pl. ProGastro.) A kefir- és joghurtfogyasztás hasznos, de nem elégséges.

Homeopátiás utógondozás (Lásd ott).

Végül…

Bármilyen természetellenes érzésünk, fájdalmunk van egy kezelést követően, jelentkezzünk újra a fogorvosunknál!

Panaszmentes esetben is félévente járjunk ellenőrzésre!