Afták - Fekélyes szájnyálkahártya gyulladás

Gyakori, nem súlyos, de igen kellemetlen betegség, melynek során a szájüreg nyálkahártyáján, az ínyen, a nyelven, a szájpadláson egy vagy több különböző méretű fájdalmas fekély alakul ki.

Kiváltó ok lehet bizonyos élelmiszerek iránti túlérzékenység (ezek közül legfontosabb a tej és a glutén), a stressz és/vagy a hiányos táplálkozás. Ha az afták gyakran visszatérnek, célszerű a gluténnel szembeni allergia vizsgálatot elvégezni. A stressz a normális immunműködés-, illetve a nyálkahártya védőfunkciójának károsítása révén játszik szerepet a fekélyek kialakulásában. Nem kielégítő, egyoldalú táplálkozás esetén elsősorban a B1 – vitamin (tiamin) hiánya okozhat aftát. Ezen kívül állhat vas-, cink-, folsav- vagy B6, B12 vitaminhiány is a betegség hátterében.

Az afta kezelésében, illetve megelőzésében fontos a megbízható alapanyagokból készült ételek fogyasztása, és a kiegyensúlyozott táplálkozás. Bizonyított allergia esetén hagyjuk el a glutén tartalmú élelmiszereket (gabonafélék), illetve kerüljük a többi élelmiszer-allergént. Lényeges, étkezéseink során minél kevesebb adalékanyagot vegyünk magunkhoz, mert számtalan tartósítószer, ízfokozó, színezék stb. okozhat egyéni érzékenységet. Az aftára hajlamosak csökkentsék az arginin tartalmú ételek bevitelét (csokoládé, mogyoró, diófélék, zselatin, mazsola, karob). A szájnyálkahártya épsége, és védőfunkciójának ellátása céljából ajánlott napi 1000 mg C vitamint beszednünk. Gondoskodjunk a cinkpótlásról is (15-30 mg/nap).

Gyakran visszatérő, nehezen múló szájfekélyek esetében a korábban említett tennivalókon túl célszerű felkeresni egy homeopatát, aki alkati kezeléssel segít a probléma tartós megoldásában.

Akut ellátás

A tünetek enyhítésére ajánlható a higított Propolisz tinktúrával való öblögetés (töményen is alkalmazható, csak csíp), vagy Myrrha-oldat alkalmazása (ez utóbbit ne nyeljük le). Készíthetünk zsályából, körömvirágból, vagy apró bojtorjánból teát (forrázás után 10 percig kell áztatni, majd leszűrni), s azzal öblögessünk naponta többször.

Az afták okozta panaszok csökkentésére, illetve a fekélyek elmulasztására számos homeopátiás gyógyszer áll rendelkezésre. A tünetek differenciálása segít abban, hogy kiválasszuk a legalkalmasabbat. Ezek híján, illetve kisgyerekeknél, az ún. bevált indikáció alapján adunk szert.

Adagolás

Elsősorban alacsony vagy közepes potenciákat használunk

D6, D12, C6 naponta 3-4-szer 2-5 golyócska (életkornak megfelelően) -, vagy súlyosabb tünetek esetében C12, D30 naponta 1-2-szer 2-5 golyócska (életkornak megfelelően) a javasolt adag, elszopogatva vagy vízben feloldva, elkortyolgatva.

Csecsemőknél, illetve kisgyerekeknél 1-2 golyócskát feloldunk egy műanyag kanálban néhány csepp vízben, és becsepegtetjük a szájukba.

A tünetek javulásával az adagolás gyakoriságát csökkentjük, és a gyógyszerszedést a panaszok megszűntekor abbahagyjuk.

A leggyakrabban választott szerek

ARSENICUM ALBUM: kékes vagy fehér színű afták, égő fájdalom, ami melegtől enyhül.

BORAX: a szájnyálkahártya száraz, forró, érzékeny, könnyen vérzik. Fehér színű fekélyek. A nyelv száraz, berepedezett, vagy püffedt, fehér lepedékkel fedett, a szélén, látszanak a fogak benyomatai. A fájdalomtól a csecsemő nem tud szopni. A beteg – legtöbbször gyermek - ideges, félénk, zajokra érzékeny. A leggyakrabban választott szer.

CALCIUM CARBONICUM: gyermekeknél, csecsemőknél gyakran alkalmazott szer. Fekélyek a szájpadláson.

MERCURIUS SOLUBILIS: bőséges nyálfolyás, bűzös szájszag. A nyelv széles, petyhüdt, szürkés-sárga lepedékkel fedett, a szélén látszik a fogak benyomata. Édeskés, fémes szájíz.

MERCURIUS CORROSIVUS: éles szélű, nagykiterjedésű, mély fekélyek; nyálfolyás, sós ízű nyál.

NATRIUM MURIATICUM: a szájban, az ínyen, és a nyelven kialakuló hólyagok és fekélyek, amik az étel érintésétől sajgón, égetően fájnak. Térképnyelv. A beteg szódabikarbóna ízét érzi a szájában.

NUX VOMICA: apró afták. A torok mélyéről feltörő, főként délelőtt jelentkező, keserű, savanyú szájíz. A fekélyek gyakran túlzásba vitt étkezés, mértéktelen alkoholfogyasztás, kimerültség után jelentkeznek.

SULPHUR: duzzadt, vérző íny, áporodott szájszag és kellemetlen szájíz. Nyelven előforduló afták csecsemőknél.