Nyelvlökéses nyelés

SZABÁLYOS NYELÉST KIALAKÍTÓ, NYELVLÖKÉSES NYELÉST KORRIGÁLÓ TERÁPIA
SZABÁLYOS NYELÉST KIALAKÍTÓ, NYELVLÖKÉSES NYELÉST KORRIGÁLÓ TERÁPIA

Fogszabályozás és szabályos nyelést kialakító terápia kéz a kézben járnak.  Miért? Szabályos nyelést kialakító kezelés nélkül gyakran előfordul, hogy a fogazat visszaáll a fogszabályozás előtti állapotba.

A nyelés egy reflexszerű, természetes folyamat. Az ebben résztvevő izmok mozgása többféleképpen valósulhat meg, létezik szabályos és szabálytalan nyelés. Ez utóbbiak közé tartozik a nyelvlökéses és az ajaklökéses nyelés. A nyelvlökéses nyelés a csecsemőkorból fennmaradt nyelési technika, amely fogazati eltérésekben, beszédhibákban és harapási rendellenességekben ismerhető fel. Ilyenkor az arc, az ajak, a rágó, a mimikai, a nyak izmai érintettek, bennük egyensúlytalanság tapasztalható. Kiemelten fontos a vázrendszer és az izomzat megfigyelése, szükség esetén egyéb terápiák (ortopéd szakorvos, gyógytornász, Cranio-sacralis terápia) bevonása a folyamatba. 

A szabályos nyelést kialakító terápia során megtanítjuk a nyelvet, hogy a korábbihoz képest egy ellentétes mozgássort hajtson végre. A rendszeresen végzett mozdulatok (naponta 20 perc) során a nyelv megtanulja a helyes irányba történő elmozdulást, így a fogazatra terhelődő nyomás megszűnik. 3 hónap alatt megerősödik a nyelv, és már minden étkezés során ezzel az új technikával történik a nyelés. Így a készülékes fogszabályzás során kialakult szabályos fogazat a helyén marad, a nyelv immár nem löki vissza a kezdeti, szabálytalan helyzetbe. Érdemes tehát a nyelésterápiát még a fogszabályozás előtt vagy alatt megkezdeni.

A foglalkozás ritmusa: HETI 1-szer 30 perc, 12-14 héten keresztül. 

Szabados Andi 70/978-3093