Létezik BIO-implantátum?

Örvendetesen egyre gyarapodik azoknak a száma, akik mindennapjaikat tudatosan élik, kilépve a mai világ kínálta mintákból, modellekből.

Kétségtelen, ez nem könnyű, erőfeszítéssel, olykor kényelmetlenséggel és lemondással jár. Megnézni, hogy milyen élelmet veszünk magunkhoz, betegség esetén a gyógyulás melyik útját választjuk vagy mennyire hagyjuk magunkat befolyásolni, beszippantani a „virtuális Kánaánba”?

A Haris Fogászatban is naponta találkozunk nyitott, érdeklődő, a „rutin” kezeléseket nem automatikusan elfogadó Páciensekkel. Ez nagyon jó, és minket is ösztönöz!

Holisztikus szemléletű fogorvosként folyamatosan keresem annak a módját, hogy miként segíthetek a hozzám fordulókon, hogy minél kevesebbet ártsak nekik.

Nézzünk egy példát, hogy egyszerűbb legyen megérteni ezt a felvetést.

Jelentkezik nálam valaki, akinek hiányzik az alsó hatos foga, úgy hogy a szomszédos fogai épek. Mit tudok felkínálni erre az esetre?

  • Lecsiszolom a szomszéd két egészséges fogat és készítek egy hidat. (A lecsiszolt fogak egy része a traumától begyulladhat vagy akár el is halhat.)
  • Implantátummal szüntetem meg a foghiányt. (Ez esetben egy titánból készült műgyökér kerül a csontba.)
  • Nem teszek semmit, meghagyom a hiányt. (Ennek is következményei lesznek: bedőlhetnek, elmozdulhatnak a szomszéd fogak, a hiány feletti fog kiemelkedhet a helyéről. A rágás aszimmetrikussá válik –egy nagyőrlő elvesztése 15% rágófelület veszteséggel jár-, emiatt másképpen terhelődik és kopik a két állkapocsízület. Ez az asszimetria tovább „terjed” a koponyacsontok, majd a csigolyák és a keresztcsont fele. Sokan nem is gyanítják, hogy egy fejfájás, hátfájás vagy csípőpanasz hátterében egy foghiány áll!)

A fentiek fényében máris érthetővé válik a fogorvos dilemmája…

Mégis, akkor mi a megoldás ebben az esetben? Először is felvilágosítjuk a kedves Pácienst a megoldásokról és azok következményeiről. Ezt követően közösen meghozzuk a döntést.

Lássuk, hogy amennyiben az implantálásra esik a választás, holisztikus fogorvosként miben támogathatjuk a beavatkozást?

  • Teljeskörű szájhigiénés tisztítással gyulladásmentessé tesszük az ínyt és a fogágyat. Szükség esetén megtanítjuk a Pácienst a helyes szájápolásra, a fogköztisztító fogkefe és a fogselyem használatára, illetve az olajrágásra.
  • Kizárunk minden károsító hatást: dohányzás, fogszorítás-, csikorgatás.
  • Megnézzük, hogy a foghiány milyen meridiánban van, illetve a hiányzó fog milyen belső „üzenetet” hordoz. Az egykori fogelvesztés már jelezte az adott terület „problematikáját”, emiatt elengedhetetlen ennek a rendezése, hogy az implantátum befogadása zökkenőmentes legyen. (A korábbi példánál maradva az alsó hatosok a tüdő-vastagbél meridiánhoz tartoznak. Ez esetben megnézzük, hogy voltak/vannak-e a páciensnek ilyen jellegű panaszai: krónikus légúti betegségek, asztma, tüdőgyulladás, vagy emésztési problémák, szorulás, puffadás, aranyér stb. Ezeket szükséges kezelni, rendbe tenni, illetve megfelelő életmódbeli változtatásokkal ezeket a szerveket támogatni, megerősíteni.)
  • Megfelelő időpont kiválasztása az implantáció elvégzésére (nem műtünk teliholdkor, „fogászati tilalmi” napokon).
  • Az implantáció előtt homeopátiás Titanium metallicum-al felkészítjük a szervezetet az idegen anyag befogadására.
  • Még teljesebb a szervezet "ráhangolása" az implantálásra a biorezonanciás kísérettel.
  • További homeopátiás szerekkel támogatjuk a műtétet és a csontosodási folyamatot.

A címben feltett kérdésre sajnos NEM a válasz. Mégis a fentiekben vázoltakkal jelentősen minimalizálni tudjuk az implantáció okozta traumát az egész szervezet számára és egy olyan pótlást tudunk biztosítani, ami évtizedekre biztonságos megoldást jelent az elvesztett fog helyett.