A szuvasodások megelőzése

Gyermekfogászat és homeopátia

A gyermekek fogainak egészséges fejlődése –többek között- a kiegyensúlyozott és teljes értékű táplálkozásban keresendő. Különösképpen fontos napi rendszerességgel fogyasztani gyümölcsöt és nyers zöldséget, valamint kerülni a finomított cukrot, illetve a szénsavas üdítőitalokat. A tejfogak tisztítását kezdjük el már előtörésük után: kezdetben egy tiszta gézlapocskával, később fogkefével. 3-4 éves kor környékén a gyermekek megérnek az első fogászati látogatásra. A kezdetben játékos ismerkedés későbbiekben egy jó hangulatú, természetessé váló, rendszeres ellenőrzés alapja lehet. Kisgyermekkorban évente akár 3-4-szer is érdemes szakemberrel megnézetni gyermekeink fogait.

A leggondosabb odafigyelés mellett is sajnos előfordulhat a tejfogakon egészen korai szuvasodás. Ennek háttere nagyon összetett lehet, és mivel ritkán számíthatunk a kicsik fogorvossal való közreműködésére, érdemes homeopátiás szakemberhez fordulni. Egyrészt célszerű elindítani egy ún. alkati kezelést, másrészt tüneti szerekkel csökkenthetőek a panaszok, illetve elkezdhetünk egy hosszú távú prevenciós homeopátiás kezelést a további fogromlás megelőzésére. (A szuvas fogak ellátása természetesen továbbra is a fogorvosra marad, akinek az empátiája, illetve a szülők aktív támogatása előbb-utóbb meghozza a gyümölcsét: a „csillogó-villogó” töméseket.)

A megelőzésben az alábbi homeopátiás gyógyszerek lehetnek segítségünkre.

CALCIUM CARBONICUM – Alkati szerként is jelentős ebben az életkorban. Hízásra hajlamos, lassú mozgású, befelé forduló gyerekek. Kerek fejforma, fokozott izzadékonyság jellemzi. A kutacsok lassan záródnak, későn, egy év után kezdődő fogelőtörés. A fogzás nehezített és fájdalmas. Savanykás szagú, laza széklet a fogzás idején. Gyakori az éjszakai fogcsikorgatás. Iskoláskorú gyerekeknél megfigyelhető az állcsont normális fejlődése ellenére bekövetkező maradandófog torlódás, mivel a tejfogelvesztés nem a megfelelő időben történik. A szuvasodás gyakran a fognyaknál kezdődik. 

CALCIUM PHOSPHORICUM – Fontos alkati szer. Vékony, sovány, hosszúkás fejformájú gyakran nyűgös, szinte folyamatos figyelmet igénylő gyermekek. A fogzás idején hasmenés jelentkezhet, fokozott bélgázképződéssel, zöldes, nyálkás széklettel. A fogak puhák, felszínüket lepedék borítja. Nagyon gyorsan kialakuló szuvasodás jellemzi. Maradandó fogazatnál torlódás, szabálytalanul elhelyezkedő fogak, valamint gótikus szájpad figyelhető meg.

CALCIUM FLUORATUM – Testtípusára, fejformájára az asszimetria jellemző. Megfigyelhető általános kötőszöveti gyengeség, illetve feltűnő ízületi hajlékonyság. Szereplést szerető, értelmes gyerekek, szeretnek a középpontban lenni. Gyakoriak a nyálkahártya gyulladások, fül-orr-gége betegségek. Szabálytalan, torlódott, matt, szürkésfehér fogak. A felső fogak előreállnak, az alsó metszők legyezőszerűen rendeződtek, gyakran vannak rések a fogak között. A fogközi hézagokban gyakori az ínyduzzanat és a gyulladás. A fogakon krétafehér foltok találhatóak. A szuvasodás gyors lefolyású, főleg a korona rágófelszínén, és/vagy a fogközben jelentkezik. Sérülékeny, könnyen töredező fogak. 

Adagolás: A kiválasztott tüneti szert alacsony potenciában (C6, D6 vagy D12) hétfőtől péntekig (napi 2x 2-5 golyócskát, életkortól függően) szedni, hétvégén szünetet (!) tartani. Három-négy hónapos kezelést követően egy hónap pihenő, utána újra meg kell ismételni. Amennyiben a gyermek alkatában két gyógyszerkép keveredik, akkor váltakozva, egyik héten az egyik, másik héten a másik szert kell szedni, az előbb leírt protokoll szerint.

(Megjelent a Bio Info 2008 októberi számában)