Fogszabályozás támogatása homeopátiás és antropozófiás készítményekkel

Fogszabályozáskor, legyen szó kivehető („éjszakai”) vagy állandó, rögzített készülékről a fogakra ható erők a foggyökér környékén a csont átépülését eredményezik. Az egyik oldalon leépül a fogágy csontszövete, az ellenkező oldalon pedig új csont képződik.  

A folyamat hosszú, a rendellenességtől függően egy-két, de akár több évig is eltart. Ezalatt a fogak átmenetileg meglazul(hat)nak.

A fogszabályozás folyamatát homeopátiás gyógyszerekkel segíthetjük. Alkattól függően a CALCIUM FLUORATUM vagy a CALCIUM PHOSPHORICUM ajánlott. Amennyiben Schüssler só formájában szedjük, a D6 potenciából 3x1 tablettát szükséges elszopogatni, egyébként C6, D6 vagy D12 potenciából naponta 3x5 golyócskát kell beszednünk. A gyógyszereket megszakításokkal szedjük. (Pl. hétköznap szedjük, hétvégén szünetet tartunk, 3 hónap után pedig egy teljes hónap pihenő következzen.)

A készülékek felhelyezését, illetve aktiválását követően a gyökérhártyarostok megfeszülnek és emiatt akár az összes fog érzékennyé válhat, fájhat. Ezt a RUTA D6-D12 vagy C5-C9 3x5 szedésével csökkenthetjük. A Ruta szedését érdemes már az aktiválást megelőző este elkezdeni, és 2-3 napig folytatni, amíg el nem múlnak a kellemetlenségek.

Első alkalommal a behelyezett készülék gyakran feltöri az ínyt, a szájüreg nyálkahártyáját. Ekkor használhatunk TRAUMEEL-t (tabletta vagy kenőcs formájában) vagy CALENDULA krémet. A szájüregi gyulladások csökkentésére naponta öblögessünk diólevél vagy zsálya teával (a gyógynövényt leforrázzuk, 10-15 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük).

A teljes fogszabályozási folyamat lerövidítését segíti az antropozófus gyógyászatból ismert EQUISETUM ARVENSE SILICEA CULTUM D3 RH (Weleda) cseppek szedése (2-3x10 csepp), ami a fogágy csontátépülését támogatja. Itt is fontos negyedévente egy hónap pihenőt tartani.

Papp Huba, Dr.
Fogszakorvos, hipnodonta, homeopata orvos, antropozófus orvos


Illusztráció: arztsamui - FreeDigitalPhotos.net