A fogágybetegség

Téma

A fogágybetegség (parodontopátia, parodontitis) népbetegség: a szuvasodás mellett a fogelvesztés fő oka. Felnőttkori megbetegedés, az életkor előrehaladtával rohamosan nő az előfordulása. Gyakran már 30-40 éves korban komoly panaszokat okoz. Nőknél gyakoribb.

A fogágybetegség alattomosan kialakuló, illetve fejlődő kór. A szuvasodással ellentétben nagyon ritkán jár fájdalommal. Időnként tapasztalhatunk ínyvérzést, de ez nem feltűnő tünet. A mozgathatóvá váló, meglazuló fogak már a fogágy jelentős sorvadását jelzik. A kezeletlen betegség több fog vagy akár a teljes fogazat elvesztéséhez vezethet.

Amennyiben felmerül a fogágybetegség gyanúja, haladéktalanul keressük fel a fogorvosunkat! Számtalan lehetőség van a szakember kezében, hogy kezelje és megállítsa az ínyünk és fogágyunk sorvadását, leépülését, megelőzze fogaink elvesztését!

Tömör összefoglaló
2013. szeptember 3.
A fogágybetegség (parodontopátia, parodontitis) népbetegség: a szuvasodás mellett a fogelvesztés fő oka. Felnőttkori megbetegedés, az életkor előrehaladtával rohamosan nő az előfordulása.
A fogágybetegég, illetve az ezzel járó foglazulás vese- és mellékvese gyengeséget jelez. A vesegyengeséggel járó egyéb tünetek: hajhullás, fülcsöngés, gyenge lábak, térd- illetve hátfájás.
2013. szeptember 3.
Parodontal (periodontal) disorder is an endemic: besides caries, it counts as the main source of tooth loss. A disease of adulthood, its occurrence is drastically intensified with age. People aged 30... Tovább olvasom